W dniu 21 lutego 2022r. uczniowie klas 7 wraz z opiekunem gościli w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich na warsztatach gastronomicznych „Potrawy wielkanocne”.
Celem warsztatów było przede wszystkim rozwijanie kulinarnej kreatywności oraz unowocześnienie tradycyjnej kuchni polskiej. Podczas kulinarnego spotkania zaproponowano młodzieży wykonanie potraw wielkanocnych w nowej odsłonie. W pracowniach szkolnych pod fachowym okiem nauczycieli wraz ze starszymi kolegami uczestniczyli w sporządzaniu wielkanocnych potraw.
Młodzież w trakcie warsztatów przygotowała: żurek, jaja w cieście francuskim, sałatkę chrzanową, ruloniki z szynki, białą kiełbasę zapiekaną z ananasem. Uczniowie zdobili słodkości tj. koszyczki, zajączki, ciasteczka z ciasta kruchego i baby wielkanocne. Nauczyli się składać serwetki oraz zapoznali się z zasadami nakrywania i dekoracji stołów. Podziwiali pokazy barmańskie, baristyczne oraz carvingu w wykonaniu uczniów ZSGiH. Warsztaty były również miejscem wymiany informacji zawiązanych z preorientacją zawodową prowadzoną w szkołach podstawowych. Spotkanie zakończyła degustacja sporządzonych specjałów.
Uczniowie wrócili z warsztatów bardzo zadowoleni, bogaci w różne pomysły, smaki i pozytywne wrażenia.