Dzisiaj w naszej szkole uroczyście obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka. Uczniowie, rodzice i pracownicy szkoły przygotowali wiele smakołyków: przepyszne szarlotki, soczki, babeczki, ciasteczka, naleśniczki, galaretki, racuszki, deserki i jabłuszka. Wszystko smaczniutkie, pachnące i pięknie wyglądające. Dziękujemy Wam za to wszystko!
Dzień Jabłka ma na celu popularyzowanie zalet tego owocu, a jest ich wiele. W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jabłka są doskonałym sprzymierzeńcem w profilaktyce wielu innych chorób. Światowy Dzień Jabłka ma zachęcić (zwłaszcza najmłodszych) do jedzenia jabłek, ale to też doskonała okazja do rozmowy na temat znaczenia jabłek w kulturze i języku.
Tak naprawdę każdego dnia warto doceniać ten wyjątkowy owoc – jego właściwości zdrowotne oraz wspaniały smak.