Uczniowie koła biologicznego przeprowadzili doświadczenie pt.: "Niezwykłe zdolności soku z czerwonej kapusty". Polegało ono na sprawdzeniu tego jak działa wskaźnik, który zawiera na przykład wywar z kapusty czerwonej. Dodając do roztworu soku np.: kwasy tj. ocet, sok z cytryny, kwasek cytrynowy oraz zasady tj. proszek do pieczenia, czy soda zaobserwowali zmianę koloru roztworu. Ten eksperyment ma w sobie to "coś", a efektowna zmiana zabarwienia soku robi wrażenie.
Uczniowie dowiedzieli się, że niektóre substancje pod wpływem kwasów i zasad zmieniają swój kolor. Jedną z nich jest właśnie wywar z czerwonej kapusty - działa jak wykrywacz substancji kwaśnych i zasadowych. Mówimy o nim, że jest wskaźnikiem, bo zmiana jego koloru wskazuje, z czym mamy do czynienia. Kwasy zmieniają jego kolor na różowy. Zasady zmieniają kolor na zielony, a substancje obojętne, które nie są ani kwasami, ani zasadami – koloru nie zmieniają. Co więcej - zmiana koloru wywaru z czerwonej kapusty jest odwracalna!
Sprawiliśmy, że sok z czerwonej kapusty stał się domowym „wykrywaczem” pH.